Waarom dragen zoveel vrouwen een foute BH?

Ik merk dagelijks in mijn praktijk dat vooral vrouwen met zware borsten vaak een foute BHmaat dragen waardoor hun fysieke klachten nog toenemen.

Een belangrijk deel van mijn chirurgische praktijk is het uitvoeren van borstverkleiningen.
Patienten die hiervoor op consultatie komen klagen meestal van nek-, rug- en schouderklachten. Ook huiduitslag onder de borsten, huidirritatie als gevolg van zweten in de huidplooi onder de doorhangende borsten zijn een vaak gehoorde klacht.

Ik denk dat meer dan 80% van deze vrouwen een te kleine BH dragen in een poging om de borsten kleiner te laten lijken. Hierdoor is er niet voldoende steun, puilen de borsten aan de onderzijde uit de BH en is er nog meer druk op de schouderbandjes. Er ontstaat een slechte lichaamshouding die dan wordt gecompenseerd door het hoofd meer naar achter te houden, en op die manier nemen de rug- en nekklachten alleen maar toe.

BH
Voor elke borst bestaat een passende BH

Door de te strakke BHbandjes kan ook de bloedvoorziening naar nek en schouders worden afgekneld. Er zit dan een diepe afdruk van de bandjes ter hoogte van de schouders. Bij deze patienten zien we ook vaker spanningshoofdpijn.
Door de foute lichaamshouding is er ook extra druk op het middenrif, dit kan verteringsproblemen veroorzaken, brandend maagzuur en misschien ook prikkelbare darm.

Een borstverkleinende ingreep is voor deze vrouwen het middel om hun klachten definitief te verhelpen.
Na de ingreep is de meest gehoorde opmerking: “Dokter, als ik dit geweten had, dan had ik deze ingreep al 10 jaar geleden laten doen!”

Helaas zie ik nog al te vaak patienten die jarenlang rugpijn hadden en allerhande behandelingen kregen zoals zware medicatie, nek- en rugoperaties, kinésitherapie,… tot er uiteindelijk iemand aan denkt dat de oplossing van het rugprobleem misschien wel eenvoudig zou kunnen bestaan uit het verminderen van het gewicht van die zware borsten!

meting borstomtrek
De rug- en nekklachten zijn meestal daags na een borstverkleinende operatie al veel beter.

Na de ingreep blijft een goed steunende BH natuurlijk nog absoluut belangrijk, zeker bij het sporten.

Scroll naar boven