Borstlift van verslappende borsten

Borsten

Bij het ouder worden of na de zwangerschap kan er een verslapping van de borsten optreden. Dit kan zich beperken tot het slinken van het kliervolume of kan gepaard gaan met een uitgesproken verslapping van de huid van de borsten.

Bij het ouder worden en als de concentratie aan hormonen vermindert, zal ook het volume van de borsten nog afnemen. Zelf kan je hier niet veel tegen doen: oefeningen zullen enkel de pectoralis-spier doen toenemen, zonder effect op de verslapping van de borsten. Ook massage met een variëteit van zalfjes en crèmes zal geen liftend effect hebben.

Wat kan er gebeuren:

De enige manier om een lifting van de borsten te bekomen is door middel van een operatie.

  • Als enkel het kliervolume is geslonken en de huid van de borst is niet veel te groot dan kan patiente geholpen worden met een borstvergroting waarbij er een prothese wordt ingebracht achter de borstklier. In dit geval zal het huidlitteken minimaal zijn.
  • In het merendeel van de gevallen echter zal de borst zo hard gaan doorhangen dat ook de tepel moet verplaatst worden naar een hogere positie. Er moet dus als het ware een ingreep uitgevoerd worden in de aard van een borstverkleining, maar zonder dat er klierweefsel wordt weggenomen. Wel moet het huidteveel worden weggenomen zodat de huidlittekens meer uitgebreid zullen zijn.
    Soms is te weinig eigen kliervolume overgebleven, zodat bij deze ingreep ook nog een prothese dient geplaatst te worden.

Voor de ingreep:

De gewenste cupmaat wordt met patiente besproken. Indien mogelijk wordt zoveel mogelijk aan de wensen van patiente voldaan. Indien er volume moet bijgeplaatst worden zijn er speciale pasprothesen ter beschikking om op voorhand een zo goed mogelijk idee te krijgen over de maat van de borst.

Hoe verloopt de ingreep:

De operatie vindt plaats onder algemene verdoving (narcose).

In het geval dat het probleem kan opgelost worden met het toevoegen van extra volume, is de ingreep hetzelfde als bij een borstvergroting.

Bij een echte liftingsoperatie bestaat de ingreep uit meerdere delen:

  • het verwijderen van het teveel aan huid.
  • het formeren van een nieuw model.
  • het verplaatsen van de tepel.
  • Indien nodig wordt ook nog een borstprothese ingebracht.

De chirurg probeert de door deze handelingen ontstane littekens zo onopvallend mogelijk te laten worden. In ieder geval zal rond beide tepelhoven een cirkelvormig litteken ontstaan. Verder komt er meestal een litteken in de huidplooi onder de borst en een litteken in verticale richting tussen de tepel en de plooi onder de borst.

De hechtingen:

De wonden worden gesloten met zeer fijn hechtmateriaal om zo fraai mogelijke littekens te krijgen. Er wordt een inwendige hechting toegepast, de hechtingen moeten dus niet verwijderd worden.

Het nieuwe model van de borst:

De chirurg zal zoveel mogelijk trachten rekening te houden met de wensen van de patënte wat betreft vorm, grootte en stevigheid.
Het zal echter niet altijd mogelijk zijn deze wensen voor 100 % te realiseren.
Ook dient men te bedenken dat door de sterke spanningen die na de operatie in de weefsels optreden, het uiteindelijke model anders is dan dat vlak na de correctie.

Na de ingreep.

De eerste weken wordt een steunende BH gedragen en worden sportinspanningen best vermeden. Massage van de borsten is niet aangeraden.
In het geval dat er prothesen geplaatst werden zal de patiente deze snel als iets van haarzelf ervaren. Rond de prothesen zal een kapsel gevormd worden. Dit is een normale reactie van het lichaam op elk materiaal dat wordt ingeplant.
Bij een klein aantal patienten (1 -5%) zal dit kapsel vrij dik worden en daardoor kan de borst onnatuurlijk hard gaan aanvoelen. In sommige gevallen moet dan dit kapsel heelkundig uitgeruimd worden.

In sommige gevallen zal de gevoeligheid van de tepel veranderd zijn. Verwikkelingen komen normaal gesproken weinig voor. Eén enkele maal ontstaat vlak na de operatie een bloedstolsel, dat moet worden ontlast. Een eventueel hierdoor ontstaan openingetje geneest spontaan in één of twee weken.
Na het verplaatsen van de tepel zal borstvoeding niet meer mogelijk zijn. Een gedeeltelijk versterf van de tepelhof komt met de moderne operatietechnieken zo goed als niet meer voor.

Zoals dat met de meeste operaties het geval is, is het uiteindelijke aspect van de littekens niet geheel voorspelbaar. Soms kunnen ze in het begin vrij dik, rood en gevoelig worden. Na verloop van maanden worden ze steeds dunner en witter, echter soms ook breder.

Voor/na beelden van borstlift zonder prothesen

Voor/na beelden van borstlift met prothesen

Voor/na beeld van correctie van ongelijke borsten

Veelgestelde vragen over borstlift

Lees ook de antwoorden op enkele veelgestelde vragen over borstlift (FAQ).

De getoonde foto’s zijn enkel illustratief voor wat eventueel mogelijk is met een borstlift. U kan meer gedetailleerde informatie over deze ingreep aanvragen via het online invulformulier van Dr. Patrick Theunis, centrum voor plastische chirurgie.

Scroll naar boven