Een borstlift of mastopexie is nodig als uw borsten fel doorgezakt zijn met een belangrijk huidteveel en/of als de tepels te laag staan. We kunnen stellen dat als de tepelpositie lager is dan de plooi onder de borst dat u dan een kandidate bent voor een borstlift.
Een borstlift is een operatie die vergelijkbaar is met een borstverkleining, maar dan zonder dat er borstklierweefsel verwijderd wordt.
Grote borstimplantaten kunnen doorgezakte borsten helaas niet corrigeren: dat zal steeds tot teleurstelling leiden omdat de borsten door het grote extra gewicht weer snel zullen doorzakken en rimpeling is dergelijke grote prothesen is vaak een probleem.
Implantaten zijn wel geschikt als er vooral een probleem is van ‘borstvolume’ zonder al te veel doorzakking van de borsten, dus als de tepelpositie hoger is dan de plooi onder de borst.
Soms is dit mogelijk, maar dat hangt van de graad van borstptose: een borstlift met enkel een litteken rond de tepel (peri-areolair litteken) kan maar een gelimiteerde borstlift geven en weinig mogelijkheid om het model van de borsten te herstellen. Vaak wordt in deze gevallen de ingreep gecombineerd met een borstvergroting voor het beste resultaat.
Je mag verwachten dat borstvoeding soms niet mogelijk is na deze ingreep.
Dit zal afhangen van het feit of ook melkgangetjes moeten doorgesneden worden om de tepel in zijn hogere positie te kunnen plaatsen.
Bij het verplaatsen van de tepel worden vaak ook kleine huidzenuwtjes doorgesneden.
Meestal blijft de gevoeligheid van de tepel bewaard, maar soms kan de tepel minder tot ongevoelig worden.
In een klein aantal gevallen kan de tepel (tijdelijk) overgevoelig worden.