Gezichtsverjonging met een facelift

Het verouderingsproces van de huid begint langzaam en vrijwel onopgemerkt na het 30ste levensjaar. Met het verstrijken van de jaren verliest de huid haar elasticiteit, wordt droger, dunner en gerimpelder. De huid van de hals is een goede graadmeter voor het verouderingsproces.

Factoren die de veroudering versnellen zijn o.a. intensieve en langdurige blootstelling aan zonlicht en zwaar roken. De mate waarin de huid veroudert wisselt per persoon sterk. Sommige mensen komen rond hun 40ste in aanmerking voor een facelifting, anderen pas veel later.

Wat houdt een Facelift in?

aanspannen van de huid bij een facelift


Een facelift is een operatieve behandeling waarbij rimpels en uitgezakte huidplooien van hals en wangen gecorrigeerd worden.

Bij de klassieke facelift wordt de huid van hals en wangen over een groot gebied losgemaakt van de onderlaag en strak getrokken in de richting van de haarfijn boven en achter-onder de oorschelp. Dikwijls zal niet volstaan kunnen worden met alleen strak trekken van de hals en aangezichtshuid maar zal tevens een dieper liggende weefsellaag aangespannen moeten worden. In geval van overmatige ophoping van onderhuids vetweefsel onder de kin of in geval van uitgesproken plooivorming in de lengterichting voor op de hals kan het noodzakelijk zijn een aparte huidsnede onder de kin te maken.

Met de nieuwste ontwikkeling, namelijk de [highlight bg=”#c3eff0″ color=”#000″]endoscopische facelift[/highlight], wordt het mogelijk correcties uit te voeren ook als er nog niet echt een teveel aan huid is (bvb. wanneer de neuswang groeve sterk uitgesproken is).

Wat u wel en niet van een facelift kunt verwachten

De bedoeling van een facelift is om iemand er zo goed mogelijk te laten uitzien. Rimpels en huidplooien van de wang en hoog in de hals worden gladgetrokken. De verbetering die hierbij verkregen wordt strekt zich uit tot aan de plooi die van de neus langs de mondhoek naar beneden loopt. Binnen deze plooien zijn geen verbeteringen te verwachten met name niet van de rimpeltjes op boven- en onderlip. Het is wel mogelijk deze rimpeltjes op andere manieren te behandelen.

Een facelift heeft geen effect op eventuele rimpeling van voorhoofdshuid of van oogleden. Voor correctie van voorhoofd en oogleden bestaan aparte operatieprocedures.

Van een facelift moet niet verwacht worden dat het mogelijk is alle rimpels volledig glad te trekken. Bij praten, lachen en andere aangezichtsbewegingen ontstaan als uiting van de gelaatsexpressie rimpellijntjes die ook na een facelift aanwezig zullen blijven.

Hoelang levert een facelift een verbetering op?

De gevolgen van het verouderingsproces van de huid worden door een facelift voor een deel ongedaan gemaakt. Dit verouderingsproces wordt echter niet gestopt. Na de operatie zal net zoals ervoor de elasticiteit van de huid geleidelijk aan verder verloren gaan. De vraag hoelang een facelift een verbetering zal opleveren is niet precies te beantwoorden aangezien dit per patiënt sterk wisselt.

Een tweede operatie kan worden uitgevoerd indien en wanneer de patiënt dit noodzakelijk of wenselijk acht. Indien dit het geval is, is dit meestal na een periode van 5 tot 10 jaar. Met cosmetische crèmes op basis van vitamine A kan de huid ook in conditie gehouden worden.

Voor de operatie

Mensen die willen afvallen dienen pas een facelift te ondergaan als zij het gewenste lichaamsgewicht hebben bereikt.

Veertien dagen voor de operatie wordt roken ontraden en mogen geen acetylsalicylzuur bevattende medicijnen worden gebruikt. Deze stof komt voor in sommige pijnstillende medicijnen zoals o.a. aspirine, aspro, … De dag voor operatie worden de haren gewassen en op de dag van operatie worden geen cosmetica gebruikt. Voor een facelift is het niet nodig plaatselijk haren weg te knippen of te scheren. Over het algemeen is een opname in het ziekenhuis gewenst. Voor de operatie worden, evenals erna, medische foto’s gemaakt. Dit is om de uitgangssituatie vast te leggen.

De operatie

Een facelift operatie duurt enkele uren. Pijn na de operatie valt over het algemeen mee, zonodig worden pijnstillende middelen gebruikt.

Na de operatie

De eerste 24 uur na de operatie moet een patiënt zich zo rustig mogelijk houden. Het hoofd mag niet teveel bewogen worden. Na de operatie is er een periode waarin aangezicht en hals gezwollen en verkleurd zijn.

De duur van deze periode is gemiddeld 2 weken maar kan individueel sterk wisselen. Hierna is er een periode dat de patiënt zijn eigen voorkomen als vreemd zal ervaren. Het komt weleens voor dat een patiënt een korte periode doormaakt van emotionele neerslachtigheid. Dit is een normale reactie waarover de patiënt zich niet ongerust moet maken.

Vanaf ongeveer de 3e week na operatie kan make-up worden gebruikt. ’s Avonds moet de make-up zorgvuldig worden verwijderd, waarbij opwaartse en zijwaartse bewegingen worden gemaakt. De huid moet tegen uitdrogen worden beschermd met een vochthoudende crème. Na ongeveer 3 weken kunnen de meeste mensen weer in het openbaar verschijnen hoewel de huid van hals en aangezicht lokaal nog onregelmatigheden kan vertonen.

Welke littekens laat een facelift na?

Voor de oorschelp ontstaat een zeer dun litteken dat in de praktijk nauwelijks waarneembaar is. Boven en achter-onder de oorschelp ontstaan duidelijk littekens, deze worden echter gecamoufleerd door de haren en zijn voor de buitenwereld niet waarneembaar.

Indien een huidsnede wordt gemaakt onder de kin ontstaat hier ook een litteken.

Bij een endoscopische ingreep kunnen de littekens voor het oor vaak vermeden worden, dit hangt uiteraard af van de leeftijd en de huidveroudering bij elke individuele patient.

De getoonde foto’s zijn enkel illustratief voor wat eventueel mogelijk is met een facelift. U kan meer gedetailleerde informatie over deze ingreep aanvragen via het online invulformulier van Dr. Patrick Theunis, centrum voor plastische chirurgie.

Scroll naar boven