Borstverkleining: enkele veelgestelde vragen

Wat doe ik voor de ingreep?
Om de operatiestreek rond de borsten goed voor te bereiden is het nuttig u vanaf 3 dagen voor de ingreep 2 x daags te douchen met iso-betadine Uniwash ®. Dit is een speciale douchezeep die u zonder voorschrift bij de apotheek kan aanschaffen. Het is ook aangeraden de oksels te scheren tenminste 24 u voor de ingreep.

De dag van de ingreep komt u nuchter (niet eten en niet drinken vanaf middernacht) naar het ziekenhuis.

Wat kan ik verwachten na de ingreep?
De dagen na de borstverkleining kunnen uw borsten pijnlijk en gezwollen aanvoelen. Dit verdwijnt naarmate de genezing vordert, maar kan enkele weken duren. Als gevolg van de ingreep kunt u ook spierpijn voelen. Dit trekt in het algemeen na enkele dagen weg.

Het is nuttig om de eerste 24 à 48 u om elke vier tot zes uur twee tabletten Paracetamol (500 mg) in te nemen tegen de pijn. Als de pijn vermindert kan u de dosis verminderen naar één tablet om de 4 tot 6 uur.

Uw borsten kunnen door de zwelling de eerste tijd gevoelloos zijn. Hier hoeft u zich geen zorgen om te maken. Bij de meeste vrouwen komt het gevoel na enkele weken of maanden terug. In extreme gevallen kan het langer duren. Daarnaast kunnen de tepels na een borstverkleining of heel gevoelig of minder gevoelig zijn. Dit is een normale evolutie en trekt meestal na verloop van tijd vanzelf weg.

Hoelang zal het herstel duren?
U blijft na de ingreep over het algemeen 1 nacht in het ziekenhuis.
Er is een werkongeschiktheid van 2 à 4 weken, afhankelijk van het soort werk dat u doet.

Zoals na iedere chirurgische ingreep heeft het lichaam tijd nodig om te herstellen. Het behandelde gebied zal in eerste instantie blauw, beurs en gezwollen zijn. Ook kunnen de littekens direct na de borstverkleining rood van kleur en opgezet zijn. Daar moet u niet van schrikken, dit is een natuurlijke reactie van het lichaam.
Het borstweefsel en de huid rondom de borsten moeten zich aanpassen aan de nieuwe vorm. Deze aanpassing kost tijd. Bloeduitstortingen en zwellingen beginnen na ongeveer drie dagen langzaam af te nemen en zijn in de meeste gevallen na een paar weken verdwenen.

Moet ik een BH dragen na de ingreep?
Dr. Theunis raadt aan om een goede steunende sportBH te dragen, de klok rond, gedurende minstens 6 weken.
Sommige plastisch chirurgen vragen om een sportBH mee te brengen naar het ziekenhuis.
Het is echter nuttiger deze BH maar aan te schaffen na de ingreep, omdat dan een model kan gekozen worden dat voor u geschikt is en de meeste steun geeft.
Het is belangrijk dat de BH goed steunt onder de borsten en dat hij zeker niet te klein gekocht wordt.
Mag ik fysieke inspanningen doen na de ingreep?
Normale lichaamsbeweging is toegestaan, maar u mag geen zwaar en inspannend werk doen tot zes weken na de borstverkleining. In deze periode mag u vooral ook niet zwaar tillen om stuwing op het wondgebied te voorkomen. Intensieve bewegingen met de armen, of aktiviteiten die ‘schokken’ van de borsten veroorzaken (zoals joggen, paardrijden of hevig dansen) moet u de eerste zes weken vermijden.
Ontspannen fietsen en wandelen kan weer een tweetal weken na de borstverkleining.
Na één week kunt u voorzichtig beginnen met werken afhankelijk van het werk dat u verricht. Sport en werkzaamheden waarbij uw borsten hevige bewegingen maken dient u te vermijden gedurende een periode van enkele maanden.
Slapen?
Vermijd buik- en zijligging, dr. Theunis adviseert u om de eerste 6 weken op de rug te slapen om druk op de ene of de andere borst te vermijden.
Wat met de zon?
Gedurende 6 maanden mag u de littekens niet blootstellen aan de zon. Ook mag u met de littekens niet onder de zonnebank.
Wel mag u ze afdekken en met de rest van uw lichaam in de zon of onder de zonnebank.
Zal ik nog borstvoeding kunnen geven?
Bij een borstverkleining worden melkklieren en vet verwijderd. Dr. Theunis zal natuurlijk met de grootste voorzichtigheid te werk gaan.
Om de tepel te verplaatsen moeten soms ook melkgangetjes worden doorgesneden. Het geven van borstvoeding kan dan na de ingreep moeizamer gaan en soms zelfs onmogelijk worden.