De dag van de ingreep komt u nuchter (niet eten en niet drinken vanaf middernacht) naar het ziekenhuis.
Het is nuttig om de eerste 24 à 48 u om elke vier tot zes uur twee tabletten Paracetamol (500 mg) in te nemen tegen de pijn. Als de pijn vermindert kan u de dosis verminderen naar één tablet om de 4 tot 6 uur.
Uw borsten kunnen door de zwelling de eerste tijd gevoelloos zijn. Hier hoeft u zich geen zorgen om te maken. Bij de meeste vrouwen komt het gevoel na enkele weken of maanden terug. In extreme gevallen kan het langer duren. Daarnaast kunnen de tepels na een borstverkleining of heel gevoelig of minder gevoelig zijn. Dit is een normale evolutie en trekt meestal na verloop van tijd vanzelf weg.
Er is een werkongeschiktheid van 2 à 4 weken, afhankelijk van het soort werk dat u doet.
Zoals na iedere chirurgische ingreep heeft het lichaam tijd nodig om te herstellen. Het behandelde gebied zal in eerste instantie blauw, beurs en gezwollen zijn. Ook kunnen de littekens direct na de borstverkleining rood van kleur en opgezet zijn. Daar moet u niet van schrikken, dit is een natuurlijke reactie van het lichaam.
Het borstweefsel en de huid rondom de borsten moeten zich aanpassen aan de nieuwe vorm. Deze aanpassing kost tijd. Bloeduitstortingen en zwellingen beginnen na ongeveer drie dagen langzaam af te nemen en zijn in de meeste gevallen na een paar weken verdwenen.
Sommige plastisch chirurgen vragen om een sportBH mee te brengen naar het ziekenhuis.
Het is echter nuttiger deze BH maar aan te schaffen na de ingreep, omdat dan een model kan gekozen worden dat voor u geschikt is en de meeste steun geeft.
Het is belangrijk dat de BH goed steunt onder de borsten en dat hij zeker niet te klein gekocht wordt.
Ontspannen fietsen en wandelen kan weer een tweetal weken na de borstverkleining.
Na één week kunt u voorzichtig beginnen met werken afhankelijk van het werk dat u verricht. Sport en werkzaamheden waarbij uw borsten hevige bewegingen maken dient u te vermijden gedurende een periode van enkele maanden.
Wel mag u ze afdekken en met de rest van uw lichaam in de zon of onder de zonnebank.
Om de tepel te verplaatsen moeten soms ook melkgangetjes worden doorgesneden. Het geven van borstvoeding kan dan na de ingreep moeizamer gaan en soms zelfs onmogelijk worden.