Vibro-liposculptuur

Vibro-liposculptuur is beproefde techniek om overtollig vetweefsel te verwijderen door middel van een dunne zuigbuis, die snel vibreert. Op deze manier wordt het vet eerst vloeibaar gemaakt, waardoor het kan geaspireerd worden zonder de overige structuren te kwetsen.

De voordelen zijn duidelijk:

  • minder bloedingen
  • minder zwelling
  • betere recuperatie
  • beter aspect van de huid

Vetzucht en abnormale vetstapeling.

Vetzucht is een aandoening waarbij teveel vet wordt afgezet op plaatsen waar ook normaal vet voorkomt, zoals het onderhuidse vetweefsel. Het vet wordt uit het voedsel opgenomen in de vetcellen, die aanzienlijk in omvang kunnen toenemen. Het aantal vetcellen blijft echter gelijk, omdat er geen nieuwe cellen ontstaan.

Abnormale vetstapeling daarentegen is een minder voorkomende afwijking, waarbij het vet slechts wordt afgezet op bepaalde plaatsen, zoals heupen, buik, billen, … Dit berust op een verhoogd aantal vetcellen op deze plaatsen, als gevolg van een abnormale aanleg. Deze patienten zijn over het algemeen slank maar hebben een plaatselijk figuurprobleem.

De behandeling van vetzucht.

De behandeling van vetzucht is in principe niet-operatief. In de eerste plaats moet een streng calorie-arm dieet gehouden worden. Zonodig kan het hongergevoel onderdrukt worden door bepaalde medicijnen.

Extreme vetzucht wordt soms behandeld door het verwijderen van een deel van de maag of dunne darm. Nu kan echter ook een liposculptuur uitgevoerd worden waardoor plaatselijke vetophopingen op een efficiënte manier kunnen verwijderd worden.

De behandeling van abnormale vetstapeling.

Het is technisch mogelijk abnormale vetafzetting te verwijderen door liposculptuur. Bij deze techniek wordt er vocht ingespoten tussen de vetcellen. Hierdoor kunnen deze vetcellen gemakkelijk door een dun zuigbuisje worden opgezogen met behulp van spuiten. Een nieuwere techniek bestaat erin de vetcellen ook van binnenuit vlak onder de huid te vernietigen door vibratie. Hierdoor gaat de huid zich opspannen en kan ook tegelijkertijd cellulitis verbeterd worden. Doordat de huid zich opspant wordt het zo ook mogelijk een teveel aan huid te corrigeren.

Evolutie van de techniek (van liposuctie naar liposculptuur).

Sinds enkele jaren was het mogelijk vetweefsel te verwijderen zonder lange uitgebreide littekens te maken. Via een klein sneetje op een onopvallende plaats, bijv. in een bestaande huidplooi, werd dan het vetweefsel weggezogen. Via deze kleine snede werd dan een zuigbuis ingevoerd, die aangesloten was op een krachtige zuigpomp. Zo kon het diepgelegen vetweefsel van de aangegeven plaats worden weggezogen. Het nadeel van de techniek was dat er ook ander weefsel dan vetcellen werd opgezogen en dat men enkel uitgesproken plaatselijke vetophopingen kon behandelen.

Door de nieuwste evolutie van de techniek waarbij gebruik gemaakt wordt van vochtinjecties (tumescentie-techniek) is het nu mogelijk geworden enkel de vetcellen te verwijderen zonder belangrijke schade toe te brengen aan bloedvaatjes en zenuwen.

Voordelen van soft-liposculptuur.

Bij soft-liposculptuur blijven er vrijwel geen uitwendige littekens achter. Ook worden vaten en zenuwen nauwelijks beschadigd (dankzij toepassing van Lipomatic®).
De lichaamscontour van bijv. heupen of benen kan hiermee gecorrigeerd worden, zelfs bij een slappe huid. Ook is het nu door deze techniek mogelijk geworden “buikjes” te corrigeren zonder lange littekens te maken omdat de huid zich opnieuw zal opspannen.

Praktische bemerkingen.

Indien het over belangrijke vetophopingen gaat is het soms niet mogelijk alle plaatsen in één keer te behandelen en zijn meerdere sessies noodzakelijk.
Postoperatief wordt best gedurende 1 maand een nauwpassende lipopanty gedragen om steun te geven aan de weefsels.

Littekens en andere blijvende gevolgen.

Slechts kleine littekentjes blijven achter. De lokale vetstapeling kan niet terugkomen omdat immers de overtollige vetcellen verwijderd zijn.

Na de ingreep.

Na de ingreep is het behandelde gebied gezwollen. Dit verdwijnt meestal na 1 à 2 weken. Soms zijn verhardingen te voelen die pas na langere tijd verdwijnen. De napijn van liposculptuur is veel minder dan bij de klassieke liposuctie omdat er veel minder weefselbeschadiging optreedt en omdat het lokale verdovingsmiddel nog lang nawerkt. Zoals bij iedere operatieve behandeling bestaat de kans op nabloeding of infectie. Bij vibro-liposculptuur worden deze echter zelden gezien. Wel kan er een tijdelijke ophoping van weefselvocht zijn in het behandelde gebied. Het definitieve resultaat wordt pas bereikt na 3 tot 6 maanden. Een nabehandeling met Endermologie (LPG-massage) zal u een sneller en nog beter resultaat geven.

Vaakst via vibro-liposculptuur behandelde zones

  • Ruitersbroek en heupen
  • Onderbuik
  • Knieën

In principe kan elke zone van het lichaam waar er een overmatige vetophoping bestaat, behandeld worden op voorwaarde dat de huid over die zone nog voldoende elasticiteit heeft

Veelgestelde vragen over liposculpuur

Lees ook de antwoorden van Dr. Theunis op enkele veelgestelde vragen over liposculpuur (FAQ).

De getoonde foto’s zijn enkel illustratief voor wat eventueel mogelijk is met vibro-liposculptuur. U kan meer gedetailleerde informatie over deze ingreep aanvragen via het online invulformulier van Dr. Patrick Theunis, centrum voor plastische chirurgie.

Scroll naar boven