Xanthelasmata (onderhuidse cholesterolophopingen op de oogleden)

Xanthelasmata zijn kleine, gele tot oranjegekleurde bultjes of plaques die zich vormen op de huid rond de ogen, meestal op of nabij de oogleden. Ze zijn meestal plat en kunnen variëren in grootte, van kleine bultjes tot grotere plaques. Xanthelasmata zijn meestal pijnloos en niet-jeukend, maar ze kunnen ontsierend zijn en worden vaak als cosmetisch storend ervaren.

Deze huidveranderingen worden veroorzaakt door de ophoping van vetachtige stoffen, zoals cholesterol en lipiden, onder de huid. Xanthelasmata kunnen een teken zijn van verhoogde cholesterolniveaus in het bloed, maar meestal komen ze voor bij mensen met normale cholesterolwaarden.

Hoewel xanthelasmata meestal goedaardig zijn, kunnen ze soms geassocieerd worden met een verhoogd risico op hart- en vaatziekten, vooral als ze in combinatie voorkomen met andere tekenen van verhoogd cholesterol, zoals xanthomen elders op het lichaam. Daarom kan het raadzaam zijn om medisch advies in te winnen als je xanthelasmata opmerkt, vooral als je andere risicofactoren voor hart- en vaatziekten hebt.

De behandeling van xanthelasmata kan variëren, afhankelijk van de grootte en locatie. Kleinere letsels kunnen chirurgisch verwijderd worden, maar hierbij zal er steeds een klein litteken achterblijven. De grote letsel kunnen meestal niet heelkundig verwijderd worden omdat er niet voldoende huid is ter hoogte van de oogleden om de excisie te kunnen sluiten.
Een esthetisch meer aangewezen behandeling, die echter bij de meeste huisartsen nog onbekend is, is de MiXto superpuls behandeling.
Hierbij worden de plaques behandeld onder plaatselijke verdoving. Hierdoor wordt de onderhuidse cholesterolophoping opgelost.
Meestal zijn 2 à 3 behandelingen nodig met 2 maanden interval.

De getoonde foto’s zijn enkel illustratief voor wat eventueel mogelijk is met een behandeling van xanthelasmata. U kan meer gedetailleerde informatie over deze ingreep aanvragen via het online invulformulier van Dr. Patrick Theunis, centrum voor plastische chirurgie.

Scroll naar boven