Cosmeceutics – rimpelbehandelingen om huidveroudering tegen te gaan

Verouderen is net als een chronische ziekte. Het is een proces dat begint als we jong zijn en dat door invloed van de tijd merkbaar wordt. De huidveroudering zet zich steeds verder.

Om beter te begrijpen hoe we huidveroudering kunnen verhelpen, is het noodzakelijk de oorzaken van het verouderingsproces te kennen.

Vroegtijdige veroudering en rimpelvorming worden in verband gebracht met de inwerking van vrije radicalen.  Vrije radicalen  worden in ons lichaam gecreëerd onder invloed van zonlicht – pollutie – stress – slechte voeding …

Deze externe factoren verstoren de normale functies van de huidcellen, veroorzaken ernstige vitaminetekorten en doen de huid verouderen:

  • 80% van het huidverouderingsproces wordt toegeschreven aan vrije radicalen
  • 20% aan de natuurlijke (genetische) veroudering

Vrije radicalen verzwakken de celmembranen, beschadigen het DNA, verstoren de normale celdeling en kunnen de cellen zelfs rechtstreeks doden. Vrije radicalen beschadigen ook het collageen en breken elastinevezels af, waardoor de huid minder veerkrachtig wordt en dus meer rimpels zal vertonen.

Gelukkig kunnen vrije radicalen tot op zekere hoogte aan banden worden gelegd door de vitamines (anti-oxidanten). Men kan 80% van de huidveroudering vermijden door dagelijks de huid te beschermen tegen de vrije radicalen en de vitaminetekorten die door deze laatste zijn ontstaan, te herstellen.