Veelgestelde vragen over buikwandcorrectie

Wanneer kom ik in aanmerking voor een buikwandcorrectie?
Indien u in een proces zit van gewichtsverlies (bvb na barriatrische chirurgie) of u bent van plan om gewicht te verliezen in de nabije toekomst, dan wacht u best met de ingreep tot u uw gewicht gestabiliseerd is. Bij vrouwen wordt een buikwandcorrectie best uitgesteld tot de  kinderwens voldaan is vermits een zwangerschap de chirurgisch strakker gemaakte musculatuur en huid terug zal doen uitrekken.
Hoe gebeurt een buikwandcorrectie?
Voor de operatie worden de zones met het overschot aan huid en vetweefsel aangeduid op uw buikstreek.

Bij een buikwandcorrectie wordt het overschot aan huid weggenomen en zal ook door middel van liposculptuur het teveel aan vetweefsel verwijderd worden voornamelijk ter hoogte van de flanken en de maagstreek. Om de doorbloeding van de onderbuik niet in het gedrang te brengen kan het soms nuttig zijn om de liposculptuur in een 2de ingreep uit te voeren (bij patiënten die roken bvb.). Hierdoor wordt het risico op wondcomplicaties verminderd. Meestal zal de combinatie echter veilig kunnen worden uitgevoerd en de ingreep in 2 fasen is eerder uitzondering dan regel.

Dr. Theunis zal samen dit samen met u bespreken tijdens de consultatie en in geval van twijfel steeds kiezen voor de veilige optie.

Tijdens dezelfde ingreep worden ook de lange buikspieren terug aangespannen. Dit noemen we diastasecorrectie.

Tenslotte worden 1 of 2 drainagedrains geplaatst die het eerste wondvocht zullen laten afvloeien zodat dit niet onder de huid blijft. Deze drains worden meestal 2 tot 5 dagen ter plaatse gelaten.

Meestal worden 1 à 2 overnachtingen voorzien na deze ingreep, maar uiteraard kan u ook langer blijven indien u dit wenst.

Moet ik stoppen met roken voor een buikwandcorrectie
Dit wordt absoluut aangeraden. Om wondproblemen te vermijden stopt u best 4 weken van tevoren.  Ook produkten die nicotine bevatten (kauwgom, pleisters, E-sigaret) moeten vermeden worden.
welke littekens kan ik verwachten?
De lengte van het litteken is afhankelijk van de hoeveelheid huidoverschot .

Als regel geldt dat hoe meer verslapping er is ter hoogte van de huid en hoe groter het overschot aan overhangende vetweefsel, hoe langer het litteken op de lage buikstreek zal zijn.

Dr. Theunis zal steeds proberen om het litteken zo kort mogelijk te houden, maar in de klassieke buikwandcorrectie, loopt dit ongeveer van heup tot heup, laag in de bikinilijn.

Voor patiënten met veel overtollig vet en huidweefsel wordt soms een verticaal litteken ter hoogte van de middenlijn toegevoegd om een optimaal resultaat te bekomen.

Voor sommige patiënten kan ook enkel een liposculptuur zeer goede resultaten bekomen, zeker in het kader van de WAL-technologie (Water Assisted Liposculpture of Hydrojet), waarbij er een goede huidretractie kan bekomen worden.