Dr. P. Theunis blog: plastische chirurgie uitgelegd

Millenials

Posted on by Dr. Patrick Theunis in Geen categorie

ISAPS is de ‘international society of aesthetic plastic surgery’.
Deze organisatie heeft een onderzoek gedaan naar ‘millenials’. Dit is de generatie die geboren is tussen 1980 en 2000. Hun vormende jaren hadden zij aan het begin van het nieuwe millennium.
Het is een generatie met een eigen kijk op de dingen en op de wereld.
Ook heeft deze generatie veel minder taboe over plastische chirurgie dan oudere generaties.                                                      

Gebaseerd op statistieken van ingrepen uitgevoerd in de Verenigde Staten in het jaar 2016 werd er een rangschikking gemaakt van welke ingrepen Millenials laten uitvoeren en er wordt ook gepeild naar waarom ze deze ingrepen wensen.

 

 

Als we aftellen, zien we als meest populaire ingrepen:

 

# 5: Borstlift 

De meeste mensen die aan borstcorrecties denken, denken aan ‘borstvergroting’.
Voor vele Millenials echter, zeker deze boven de 30, is de grootte van de borsten niet zo belangrijk, wel het feit dat hun borsten hun stevigheid verliezen en beginnen door te hangen.

Voor deze Millenials is een borstlift wat ze wensen (35.958 ingrepen uitgevoerd bij Millenials in de USA in 2016, of 22% van het totaal aantal borstlifts)

 

 

 

 

# 4: Buikcorrectie

Meer en meer vrouwelijke Millenials hebben kinderen, en een buikwandcorrectie is bij hen zeer populair.
Deze generatie is ook vanf hun jeugd constant blootgesteld geweest aan afbeeldingen van perfecte lichamen in de media en op internet. Vandaar de stijgende populariteit van de buikwandcorrectie.
In de US wordt 20% van alle ‘tummy tucks’ uitgevoerd bij Millenials, 35.598 procedures in 2016.

 

 

 

                                                                                           

 

 

 

 

 

                                                                                                              #3: Neuscorrecties

Omdat Millenials zo bezig zijn met sociale media, zien zij zichzelf vaak op beeld, meestal ook vanuit verschillende hoeken.
48% van de neuscorrecties (71.007 ingrepen) in de US 2016 werden uitgevoerd bij Millenials

 

 

 

#2: Liposuctie:

Dit blijft de favoriete ingreep bij alle generatie, en Millenials zijn hierop geen uitzondering.
Er is een studie van de York University in Toronto, die uitwijst dat het voor de Millenialgeneratie veel moeilijker is om hun figuur te behouden dan voor oudere generaties.

In 2016 22% (108.443 ingrepen) van alle liposuctie-procedures in de USA.

 

 

 

 

 

 

#1: Borstvergroting

Dit is met ruime voorsprong de meest uitgevoerde esthetische ingreep bij Millenials.

In 2016 werd 47.5% van alle borstvergrotingen in de US (147.570 ingrepen) uitgevoerd bij Millenials.
borstvergroting is steeds een zeer populaire esthetische ingreep geweest, maar de opkomst van nieuwe, natuurlijk aanvoelende prothesen (‘Gummy Bear’) en het gebruik van eigen vet, is voor Millenials zeer belangrijk omdat zij streven naar ‘natuurlijke’ resultaten.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


De ZON, onze vriend EN vijand

Posted on by Dr. Patrick Theunis in Huidverzorging
Onbezorgd zonnen

Houdt iedereen  wel van de zon? De laatste paar weken heb ik op een korte tijdspanne 6 patienten behandeld met een maligne melanoom, daarom enkele bedenkingen over de zon die tegelijkertijd onze vriend, maar ook onze vijand is!
We krijgen een ontspannen en fijn gevoel van het zonlicht en onze huid krijgt er een mooi kleurtje van. Daarbij is blootstelling aan de zon goed voor onze gezondheid. Onder invloed van ultraviolette straling wordt de aanmaak van vitamine D gestimuleerd. Vitamine D is onder meer belangrijk voor onze botten en voor een goede weerstand.

Ultraviolette straling bestaat uit UV-A, UV-B en UV-C. Een maat voor de hoeveelheid UV-straling die de aarde bereikt is de UV-index, die kan variëren tussen 0 en 10. De factoren die deze index beïnvloeden zijn:

  • De stand van de zon (hoogte)
  • De dikte van de bewolking
  • De mate van weerkaatsing
  • De dikte van de ozonlaag

De uv-index is een getal dat het effect van de sterkte van de zonnestraling op de onbeschermde huid weergeeft.
Uit de tabel hierna kan u de betekenis van de uv-index afleiden.

uv-index uv-intensiteit huid verbrandt
< 2 zeer laag vrijwel niet
2 – 4 laag langzaam
4 – 6 matig makkelijk
6 – 8 hoog snel
8 – 10 zeer hoog zeer snel
Verbrande huid

Vooral  UV-A en een deel van de UV-B straling van de zon bereiken de aarde. Deze straling is ook aanwezig als we de zon niet zien. UV-A straling is het minst schadelijk en UV-B straling het meest. Vooral de UV-B stralen zijn verantwoordelijk voor het verbranden van onze huid en het veroorzaken van huidkanker bij te lange en te frequente onbeschermde blootstelling aan de zon.

Huidkanker ontstaat door beschadiging en verandering van het erfelijk materiaal van ons lichaam, het DNA, door te veel blootstelling aan UV straling. Ook beschadigt UV straling de elastinevezels in de huid, waardoor de huid slapper wordt en vroegtijdig zal verouderen.
Een natuurlijke manier van de huid om zichzelf te beschermen tegen UV straling is het aanmaken van pigment. Hierdoor krijgen we onze zomerse ‘bruine’ kleur. Dit mechanisme beschermt de huid en verkleint daarmee de kans op DNA schade.

Naast het natuurlijke beschermingsmechanisme is het belangrijk om zelf je huid ook goed te beschermen tegen de zon. Ten eerste is kleding een goede manier om UV-straling voor een groot deel tegen te houden. Ook hoofdbedekking en een goede zonnebril zijn belangrijk en zijn een goede (gedeeltelijke) bescherming van je gezicht en ogen.
Het is verstandig om de onbedekte huid goed te beschermen tegen de zon door de huid in te smeren met zonnecrème. Dit is vooral aan te raden tijdens de periode van de dag dat de zon het krachtigst is, vanaf de middag tot 3 u ‘s middags. De UV-index is mee bepalend voor de factor die je moet gebruiken om je huid te beschermen. Ook je het huidtype bepaalt of je huid snel of minder snel zal verbranden.

Huidtype Risico op verbranden Kenmerken Beschermingsfactor
Huidtype 1 Zeer groot Zeer lichte huid
Sproeten (vaak)
Rood of lichtblond haar
Lichte ogen
SPF 30 of hoger
Huidtype 2 Verbrandt snel Lichte huid
Blond haar
Lichte ogen
Minimaal factor 15-20
Huidtype 3 Verbrandt niet snel Licht getinte huid
Donkerblond tot bruin haar
Vrij donkere ogen
Minimaal factor 10-15
Huidtype 4 Verbrandt bijna nooit Een van nature getinte huid
Donker haar
Donkere ogen
Minimaal factor 5-10
De juiste zonnecrème

Zonnecrèmes bevatten UV-filters, waardoor UV-straling gedeeltelijk wordt tegengehouden. De SPF-factor (Sun Protecting Factor) van de crème geeft de mate van bescherming aan.

In 2006 is er internationaal een uniforme meetmethode voor SPF afgesproken. Op een stukje huid van een aantal vrijwilligers wordt zonnecrème aangebracht, en onder een kunstmatige lichtbron wordt gemeten hoelang het duurt vooraleer die huid verbrandt. De methode wordt gebruikt in Europa, Japan en Zuid-Afrika; in de Verenigde Staten wordt een afwijkende methode gebruikt.
Zonnebrandcrèmes worden volgens hun SPF ingedeeld in verschillende klassen:

  • lage beschermingsfactor: SPF 6 tot 10
  • matige beschermingsfactor: SPF 15 tot 25
  • hoge beschermingsfactor: SPF 30 tot 50
  • zeer hoge beschermingsfactor: SPF 50+

In de Europese unie mogen geen hogere beschermingsfactoren dan 50 op de producten aangeduid worden; in de plaats daarvan moet “50+” gebruikt worden. De reden is dat dergelijke hoge beschermingsfactoren de indruk zouden kunnen wekken dat men met deze producten zeer lang in de zon mag blijven.

De tijd dat je onbeschermd in de zon kan zitten zonder te verbranden, vermenigvuldigd met de factor van de crème waarmee je smeert is de duur van de bescherming. Het beste is om dit iedere twee uur te doen, omdat door kleding, zweten, zwemmen, etc. de bescherming van de crème al niet meer optimaal is.
De huid van kinderen is kwetsbaar en het is dan ook aan te raden om bij kinderen een zonnecrème met een hoge factor te gebruiken (minimaal factor 30, ongeacht het huidtype).

Onderzoekers van de dienst dermatologie van de ‘Northwestern University Feiberg School of Medicine’ (Chicago, USA) hebben tijdens de zomer van 2014 bij 114 bezoekers de kennis over zonbescherming geëvalueerd.
“Het merendeel van de bezoekers (81,6%) had in 2013 zonnecrème gekocht. Drie personen op vier (75,4%) beschouwden het voorkomen van zonnebrand als een belangrijke factor bij de aanschaf van zonnecrème en 65,8% van de deelnemers rapporteerde ook de preventie van huidkanker als een cruciaal aspect. Opmerkelijk was echter dat slechts 43% van de deelnemers de betekenis van de zonbeschermingsfactor begreep. Het merendeel van de deelnemers wist dat een hogere zonbeschermingsfactor geassocieerd was met een betere bescherming tegen zonnebrand (91,1%) en tegen huidkanker (71,9%). Een minderheid (28,9%) besefte echter dat zonnecrème geen rechtstreekse bescherming biedt tegen de veroudering van de huid.
Gelukkig begrepen de meeste deelnemers (81,6%) dat het vermijden van de blootstelling aan de zon een betere bescherming bood tegen huidkanker dan het gebruik van zonnecrème,” aldus professor Roopal Kundu (Chicago, USA).

Dus mensen, denk hier maar eens over na:
Het risico op huidkanker kan je aanzienlijk verminderen als je verstandig omgaat met de zon:
Een kleine dagelijkse portie zon is nuttig en ook nodig, maar overdreven blootstelling aan de zon en zonnen zonder de nodige bescherming verhogen niet alleen je risico op huidkanker, maar ook op vroegtijdige veroudering van je huid!


Waarom dragen zoveel vrouwen een foute BH?

Posted on by Dr. Patrick Theunis in borstchirurgie

Ik merk dagelijks in mijn praktijk dat vooral vrouwen met zware borsten vaak een foute BHmaat dragen waardoor hun fysieke klachten nog toenemen.

Een belangrijk deel van mijn chirurgische praktijk is het uitvoeren van borstverkleiningen.
Patienten die hiervoor op consultatie komen klagen meestal van nek-, rug- en schouderklachten. Ook huiduitslag onder de borsten, huidirritatie als gevolg van zweten in de huidplooi onder de doorhangende borsten zijn een vaak gehoorde klacht.

Ik denk dat meer dan 80% van deze vrouwen een te kleine BH dragen in een poging om de borsten kleiner te laten lijken. Hierdoor is er niet voldoende steun, puilen de borsten aan de onderzijde uit de BH en is er nog meer druk op de schouderbandjes. Er ontstaat een slechte lichaamshouding die dan wordt gecompenseerd door het hoofd meer naar achter te houden, en op die manier nemen de rug- en nekklachten alleen maar toe.

BH

Voor elke borst bestaat een passende BH

Door de te strakke BHbandjes kan ook de bloedvoorziening naar nek en schouders worden afgekneld. Er zit dan een diepe afdruk van de bandjes ter hoogte van de schouders. Bij deze patienten zien we ook vaker spanningshoofdpijn.
Door de foute lichaamshouding is er ook extra druk op het middenrif, dit kan verteringsproblemen veroorzaken, brandend maagzuur en misschien ook prikkelbare darm.

Een borstverkleinende ingreep is voor deze vrouwen het middel om hun klachten definitief te verhelpen.
Na de ingreep is de meest gehoorde opmerking: “Dokter, als ik dit geweten had, dan had ik deze ingreep al 10 jaar geleden laten doen!”

Helaas zie ik nog al te vaak patienten die jarenlang rugpijn hadden en allerhande behandelingen kregen zoals zware medicatie, nek- en rugoperaties, kinésitherapie,… tot er uiteindelijk iemand aan denkt dat de oplossing van het rugprobleem misschien wel eenvoudig zou kunnen bestaan uit het verminderen van het gewicht van die zware borsten!

meting borstomtrek
De rug- en nekklachten zijn meestal daags na een borstverkleinende operatie al veel beter.

Na de ingreep blijft een goed steunende BH natuurlijk nog absoluut belangrijk, zeker bij het sporten.