Veel vrouwen worstelen met het probleem van te zware of hangende borsten. Door het abnormale gewicht van de borsten kunnen veel klachten ontstaan, zoals pijn in de rug of schouders. Ook kan dit een slechte lichaamshouding doen ontstaan. Wat vooral erg kwellend kan zijn is het abnormale model van de borsten, dat als afstotend of beschamend wordt ervaren.
Psychische belasting.
Men spreekt dan van psychische of psychosociale belasting, iets waaronder men vaak nog meer lijdt dan onder de hierboven beschreven mechanische klachten. Vooral wanneer er sprake is van sterke verslapping van de borsten zonder toename van het gewicht, zullen de problemen puur psychisch zijn.
Welke ingreep kan uitgevoerd worden?
Een borstverkleining vindt plaats onder algemene verdoving (narcose). De operatie zelf bestaat uit drie delen:
- het verwijderen van een deel van de borst.
- het formeren van een nieuw, kleiner model.
- het verplaatsen van de tepel.
De plastisch chirurg probeert de door deze handelingen ontstane littekens zo onopvallend mogelijk te laten worden. In ieder geval zal rond beide tepelhoven een cirkelvormig litteken ontstaan. Verder komt er meestal een litteken in de huidplooi onder de borst en een litteken in verticale richting tussen de tepel en de plooi onder de borst.
De hechtingen.
De wonden worden gesloten met zeer fijn hechtmateriaal om zo fraai mogelijke littekens te krijgen. Er wordt steeds een inwendige hechting toegepast, er moet dus geen hechtmateriaal verwijderd worden. Meestal worden drains ingebracht. Dit zijn plastic slangetjes waardoor bloed en vocht uit de wond wordt afgevoerd. De dag na de ingreep worden deze verwijderd en kan de patënte naar huis.
Het nieuwe model van de borst.
De chirurg zal zoveel mogelijk trachten rekening te houden met de wensen van de patënte wat betreft vorm, grootte en stevigheid van de borst.
Het zal echter niet altijd mogelijk zijn deze wensen voor 100 % te realiseren. Ook dient men te bedenken dat door de sterke spanningen die na de operatie in de weefsels optreden, het uiteindelijke model anders is dan dat vlak na de correctie.
Na de ingreep.
Normaal gesproken komen problemen na de ingreep weinig voor. Eén enkele maal ontstaat vlak na de operatie een bloedstolsel, dat moet worden ontlast. Een eventueel hierdoor ontstaan openingetje geneest spontaan in één of twee weken.
Een gedeeltelijk versterf van de tepelhof komt met de moderne technieken voor borstverkleining zo goed als niet meer voor.
Bij somnige technieken moeten, om de tepels te verplaatsen, de melkgangen worden gekliefd. Dit betekent dat melkproduktie bij het zogen van een baby niet meer mogelijk is. Ook kan het gevoel in de tepels verminderen.
Zoals dat met de meeste operaties het geval is, is het uiteindelijke aspect van de littekens niet geheel voorspelbaar. Soms kunnen ze in het begin vrij dik, rood en gevoelig worden. Na verloop van maanden worden ze steeds dunner en witter, echter soms ook breder.
Veelgestelde vragen over borstverkleining
Lees ook de antwoorden op enkele veelgestelde vragen over borstverkleining (FAQ).
De getoonde foto’s zijn enkel illustratief voor wat eventueel mogelijk is met een ingreep voor borstverkleining. U kan meer gedetailleerde informatie over borstverkleining aanvragen via het online invulformulier van Dr. Patrick Theunis, centrum voor plastische chirurgie.